English   Bahasa Melayu
 
NOTIS PEMBERITAHUAN BARU

DIMAKLUMKAN BAHAWA KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA AKAN MENGUATKUASAKAN PENGGUNAAN KOD-KOD BIDANG BARU DAN PERATURAN BARU PENDAFTARAN
MULAI 17 JUN 2012. PENGUATKUASAAN INI DIKENAKAN KE ATAS SEMUA SYARIKAT DAN FIRMA PERUNDING YANG BERDAFTAR DENGAN KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA.

BAGI SYARIKAT/FIRMA PERUNDING YANG SEDANG MEMOHON DAN YANG TELAH BERDAFTAR,
SILA KLIK PAUTAN CODE MAPPING BIDANG BEKALAN & PERKHIDMATAN UNTUK SYARIKAT
ATAU
SILA KLIK PAUTAN CODE MAPPING BIDANG PERKHIDMATAN PERUNDING UNTUK FIRMA PERUNDING
SEBAGAI RUJUKAN MENGENAI BIDANG YANG DIPOHON DAN PADANAN KEPADA BIDANG BARU APABILA PELAKSANAAN DIKUATKUASAKAN KELAK.

MAKLUMAT LANJUT MENGENAI PERATURAN BARU PENDAFTARAN BAGI SYARIKAT/FIRMA PERUNDING, SILA KLIK LAMPIRAN 1.


PERINGATAN:

BEBERAPA KOD BIDANG LAMA FIRMA PERUNDING (SEPERTI DI LAMPIRAN 2) AKAN DITAMATKAN. FIRMA PERUNDING BERDAFTAR YANG TERLIBAT DENGAN PENAMATAN KOD BIDANG LAMA INI ADALAH SEPERTI DI LAMPIRAN 3. MULAI 17 JUN 2012, FIRMA PERUNDING (di senarai LAMPIRAN 3) DIKEHENDAKI MEMBUAT PERMOHONAN TAMBAH BIDANG BAGI MENGGANTIKAN KOD BIDANG LAMA YANG AKAN DITAMATKAN.Pengemaskinian Nombor Pendaftaran GST Dalam ePerolehan

Kepada semua Pengguna ePerolehan (Pembekal),

Sukacita dimaklumkan, Sistem ePerolehan kini telah dibuat penambahbaikan bagi memenuhi keperluan pelaksanaan GST dalam perolehan Kerajaan.

Justeru itu, Pembekal yang telah berdaftar GST dengan Jabatan Kastam DiRaja Malaysia (JKDM) dikehendaki mengisytiharkan status pendaftaran GST masing-masing dengan mengemaskini nombor pendaftaran GST di modul Pendaftaran Pembekal dengan segera bagi mengelakkan sebarang kesulitan dalam urusan berkaitan perolehan Kerajaan.
Proses kemasukan nombor GST boleh dilakukan di bahagian :
1) Pendaftaran Baru
2) Pembaharuan Pendaftaran
3) Kemaskini Profil

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Khidmat Bantuan ePerolehan di talian 03-7985 7777/ 03-7985 7888 atau emel bantuan@eperolehan.gov.myNOTIS MASALAH MENDAFTARKAN NOMBOR PENDAFTARAN GST DALAM SISTEM ePEROLEHAN DISEBABKAN SEDANG DALAM PROSES PERMOHONAN BARU, PEMBAHARUAN, TAMBAH BIDANG, BUMIPUTERA ATAU KEMASKINI PROFIL BAGI SYARIKAT / FIRMA PERUNDING

Dimaklumkan bahawa Syarikat/Firma Perunding perlu mengisytiharkan Nombor Pendaftaran GST melalui Modul Pendaftaran Pembekal di dalam Sistem ePerolehan (eP).

Bagi Syarikat/Firma Perunding yang hanya mempunyai masalah semasa proses pengemaskinian No. Pendaftaran GST di dalam Sistem ePerolehan sahaja perlu mengemaskini No. Pendaftaran GST secara manual / luar talian menggunakan borang ini.

Borang yang telah dilengkapkan boleh dikemukakan kepada:
i) Semenanjung: Unit Pendaftaran Syarikat, Kementerian Kewangan Malaysia melalui email aduan.gst@treasury.gov.my atau faks ke 03-88824337.
ii) Sabah: Perbendaharaan Malaysia Sabah melalui email ke pmsbh@treasury.gov.my pmsbh@treasury.gov.my atau faks ke 088-240020/ 088-244182.
iii) Sarawak: Perbendaharaan Malaysia Sarawak melalui email ke pmswk@treasury.gov.my atau faks ke 082-424489.Keperluan Peningkatan Sistem Pengoperasian Windows XP kepada Windows XP Service Pack 3

Kepada pelanggan ePerolehan yang dihormati, adalah dimaklumkan bahawa peningkatan sistem keselamatan ePerolehan akan dilaksanakan pada hari Jumaat 10 April 2015, jam 11 malam.

Sehubungan dengan itu, kepada pengguna yang masih menggunakan Windows XP, adalah dinasihatkan untuk menaiktaraf kepada Windows XP Service Pack 3 bagi mengelakkan sebarang masalah menggunakan sistem ePerolehan selepas waktu tersebut.

Bagi pelanggan yang masih menggunakan sistem pengoperasian Windows XP, sila klik disini untuk muat turun panduan menaiktaraf Windows XP Service Pack 3.Notis: BAYARAN PENDAFTARAN ePEROLEHAN

Berkuatkuasa dari 1 Jun 2015, bayaran permohonan Pendaftaran Pembekal hanya perlu dibayar setelah ia diluluskan oleh Unit Pendaftaran Syarikat, Kementerian Kewangan Malaysia.

 
Sekiranya anda telah mencipta ID Log Masuk dan Kata Laluan anda, sila masukkan ID Log Masuk dan Kata Laluan di sini.
Penting! Sila ambil perhatian tentang penggunaan huruf besar atau kecil pada ID Log Masuk dan Kata Laluan.
 
Sekiranya anda ingin mendaftar sebagai Kontraktor atau Perunding, sila klik pada pautan yang berkenaan.
 
Sila matikan (disable) 'Pop Up Blocker' anda.
 
 
ID Log Masuk :
Kata Laluan :
  Lupa ID atau Kata Laluan?
 
  Daftar sebagai Kontraktor Baru
  atau
  Daftar sebagai Perunding Baru
 
  Untuk Panduan Pendaftaran, sila klik di sini.